Hem » Alba August – Allt du vill veta

Alba August – Allt du vill veta

by utskrifter

Som dotter till en av Danmarks största regissörer och manusförfattare samt en av Sveriges mest kända skådespelerskor är det kanske föga förvånande att även Alba August kom att hamna framför kameralinsen.

För Alba August har det dock inte räckt att agera, sedan några år tillbaka gör hon även musik.

Snabbfakta om Alba August

*Alba August är dotter till Pernilla August och Bille August.
*Sedan 2010 arbetar Alba August som skådespelerska på heltid.
*2020 kom Alba Augusts debutsingel.
*Två gånger har Alba August blivit Guldbaggenominerad.

Alba Augusts kända föräldrar

Många känner till skådespelerskan Pernilla August. Genom sina rolltolkningar i storfilmer som Fanny och Alexander och Star Wars episod I och II har Pernilla August blivit berömd både i Sverige och utomlands. De senaste åren har dock hennes barn övertagit fokus. Mest känd är dottern Alba August.

Alba August karriär började tidigt

Alba fick tidigt testa på att skådespela framför kameran. Redan som åttaåring var hon med i sin pappas storfilm “En sång för Martin” och där var såväl Alba som hennes yngre syster Asta Kamma med på ett hörn och fick känna på livet som skådespelare. Några år senare blev detta yrke vardag för Alba August. 

Sedan år 2010 har Alba mer eller mindre arbetat konstant som skådespelerska och hon har hunnit med en hel rad med filmer och serier under åren. Mest känd har Alba August kanske blivit för sin tolkning av den unga Astrid Lindgren i filmen med namnet ”Unga Astrid”, sin roll i Netflix serien “The Rain”, som den envisa journalisten Jenny Küttim i ”Quick” och rollen som barnflickan Anna i “Knutby”.

Baksidan med kändisskapet för Alba August

Att vara känd för den breda massan kommer med såväl positiva som negativa sidor. En av de lite sämre delarna av kändisskapet är att ständigt få sitt yttre bedömt. Efter sin insats i ”Unga Astrid” började sökningar som ”Alba August nude” dyka i upp i diverse webbläsare. Detta då August visas till viss del naken i filmen och denna scen kom att locka nyfikna betraktare att försöka hitta bilder av den avklädda August på nätet. Alba August själv har dock tagit denna del av kändisskapet med ro och inte bemödat sig att ens kommentera intresset för dessa scener.

Att Alba August uppskattas för sina skådespelarinsatser är tydligt. Två gånger har August blivit nominerad till det prestigefyllda priset Guldbaggen. En gång för bästa kvinnliga huvudroll i filmen ”Unga Astrid” och en gång som bästa kvinnliga biroll i filmen ”Quick”. Dessa två nomineringar är inte de enda utmärkelser Augusts skådespeleri prisats med. År 2018 fick Alba August Såstaholms pris till Höstsols minne. Detta pris delas ut till unga och ytterst lovande scen- och filmkonstnärer. Alba August har även belönats i Danmark och där tagit hem filmpriset Svend i kategorin ”Årets hopp”. 

Alba August känner sig hemma på båda sidorna av Öresund

Alba August föddes i Danmark men är till störst del uppvuxen i Sverige. Trots detta behärskar Alba August danska flytande och har därför även synts i danska produktioner. När August valde att inta musikscenen under 2020 blev det varken sång på danska eller svenska. Istället har Alba August valt att sjunga på engelska och med låtar som ”Lights” och ”Killing time” har hon klättrat högt på spellistorna. Under sommaren 2022 var Alba August en av gästerna i det populära svenska underhållningsprogrammet ”Allsång på Skansen”.

Har Alba August någon pojkvän då? Privat levde hon under några år tillsammans med komikern och skådespelaren Björn Gustafsson. De båda agerade i tv-serien ”Alla utom vi” som skapades av den mycket folkkära skådespelaren Erik Johansson. Innan serien hade premiär gick relationen mellan Björn Gustafsson och Alba August i kras, men enligt Alba själv är den forne partnern fortfarande en god vän även efter separationen. 

I serien ”Alla utom vi” spelar Björn Gustafsson och Alba August ett par som kämpar med ofrivillig barnlöshet och går igenom diverse behandlingar i kampen för att bli föräldrar. Serien blev väldigt uppskattad och hyllad, mycket för att den närmade sig ett väldigt känsligt ämne med hjälp av humor och värme. Augusts och Gustafssons skådespeleri berömdes och kallades för ”äkta” och ”ytterst finstämt”.

Alba August och framtiden

Vad Alba August har på agendan framöver är just nu dolt i dunkel. En sak är säker – vi lär både få se och höra mycket av henne. Följ Alba på instagram: @albadudle.

Du kanske även gillar...

UTSKRIFER (500 × 150 px)

Utskrifter.nu -är ett livsstilsmagasin för alla. I dagens läge är Utskrifter störst inom genren i Sverige. Förutom reportage om livsstil finner du dagsaktuella händelser, nyheter, blogg och en nöjesredaktion.

Integritet & GDPR

För att läsa hela vår uppdaterad integritetspolicy kring den nya dataskyddsförordningen GDPR och hur vi hanterar dina uppgifter, klicka här.

 

Annonsering

För annons- och reklamfrågor vänligen kontakta oss här.

Utskrifter.nu –  A Media Company – All Right Reserved.