onsdag, april 17, 2024
Hem » Hur känns förvärkar? 

Hur känns förvärkar? 

by utskrifter

Att vara gravid för första gången är för de flesta en underbar upplevelse. Förväntan och längtan efter det lilla barnet som snart ska vända upp och ner på hela tillvaron är stor. I början kanske det känns lite overkligt att om några månader har du en ny liten människa i din famn, men för många kommer illamående eller andra fysiska symptom som gör graviditeten mer verklig. 

Din livmoder är en muskel och den måste träna under graviditeten inför förlossningen. Redan i mitten av graviditeten kan du därför känna sammandragningar det vill säga förvärkar. Det är helt naturligt. Så hur känns förvärkar? Förvärkarna känns ofta som att magen drar ihop sig lite och blir hård och spänd. Det släpper efter en stund. Förvärkar gör inte ont. 

Hur känns förvärkar i mitten av graviditeten?

Du kan ha förvärkar så tidigt som från vecka 20, och då är de oftast lite mildare än senare i graviditeten. Precis som när du tränar vilken muskel som helst börjar livmodern träna lite lätt för att ta i lite mer efterhand. Det ska fortfarande inte göra ont. Om det gör ont när du har sammandragningar bör du kontrollera detta med din barnmorska. 

Hur känns förvärkar i senare delen av graviditeten?

Ju längre in i graviditeten du kommer, desto mer måste livmodern träna, och sammandragningarna blir mer intensiva. Men det är fortfarande samma känsla det vill säga att magen blir spänd och hård. 

Hur känns förvärkar och sammandragningar och vad är skillnaden?

Sammandragningar och förvärkar är egentligen samma sak, men man brukar säga att man har sammandragningar av och till från vecka 20 och förvärkar först när det börjar närma sig förlossning. När förlossningen närmar sig kan förvärkarna vara mer intensiva och göra lite ont, det kan liknas vid mensvärk. Smärtan är som en molande smärta i ryggen och ryggslutet samtidigt som det kan stråla mot magen och ner i ljumskarna. 

Hur känns förvärkar enligt 1177?

Enligt 1177 börjar förvärkarna i toppen av livmodern och sprider sig nedåt. Allteftersom tiden går kommer de mer regelbundet och blir starkare och kraftigare. Man kan känna ett tryck nedåt och smärta ut mot ryggen. 

Du kanske även gillar...

UTSKRIFER (500 × 150 px)

Utskrifter.nu -är ett livsstilsmagasin för alla. I dagens läge är Utskrifter störst inom genren i Sverige. Förutom reportage om livsstil finner du dagsaktuella händelser, nyheter, blogg och en nöjesredaktion.

Integritet & GDPR

För att läsa hela vår uppdaterad integritetspolicy kring den nya dataskyddsförordningen GDPR och hur vi hanterar dina uppgifter, klicka här.

 

Annonsering

För annons- och reklamfrågor vänligen kontakta oss här.

Utskrifter.nu –  A Media Company – All Right Reserved.