Hem » Hur lång är en fotbollsplan?

Hur lång är en fotbollsplan?

by utskrifter

Regler som gäller för fotboll har länge varit orubbliga. De första reglerna utvecklades i fotbollens ursprungsland, nämligen England. Tretton klubbar i London ville ha ordning och reda i spelet. Det första regelverket bestod av fjorton olika regler. Bland annat fanns regler för en fotbollsplans längd och bredd.

Även om fotboll är en relativt konservativ sport, har tv och kameror kommit att användas för att avgöra vissa svårbedömda händelser på planen. Domarna måste skipa rättvisa över en stor yta. Nu hjälps domarna inte bara av publikens tillrop, utan även av videoinspelningar för beslut i efterhand. Några nya regler för hur stor en fotbollsplan ska vara har däremot inte tillkommit de senaste åren och frågan är då: Hur lång är en fotbollsplan?

Hur lång är en 11-manna fotbollsplan?

För att få spela internationella tävlingsmatcher ska en fotbollsplan vara minst 100 meter och högst 110 meter. För inhemska matcher gäller andra regler och längder. Ett kuriosum är att en fotbollsplan aldrig får vara kvadratisk. Det är obekant varför denna regel anses nödvändig. 

Med internationella matcher menas sådana som arrangeras av fotbollsförbunden FIFA och UEFA. Vad händer då om ett lag inte har godkänd längd på sin hemmaplan? De får helt enkelt flytta matchen. Sådant har hänt från tid till annan. Det svenska fotbollsförbundet har stränga krav på hur fotbollsarenor skall vara utformade. Lag som avancerat till en högre serie har tvingats bygga om sina anläggningar.

Hur lång är en löpbana runt en fotbollsplan?

En löpbana är i allmänhet fyrahundra meter lång. Den har sex eller åtta olika banor. Vid mitten av 1900-talet fanns löparbanor runt allsvenska arenor. Inför en match med stor publik sattes bänkar ut på löparbanorna. Tack vare dessa bänkar slogs många publikrekord som står sig än idag.

De flesta allsvenska lag spelar numera på arenor utan löpbana. Spelare, tränare och funktionärer kommer därmed närmare varandra. Hela inramningen blir kompakt och anses höja stämningen men följande fråga kan då ställas: Hur lång och bred är en fotbollsplan? Längd och bredd på den gröna mattan är förstås oförändrad. Frågan om hur lång en löpbana runt en fotbollsplan är börjar därför bli inaktuell. 

Du kanske även gillar...

UTSKRIFER (500 × 150 px)

Utskrifter.nu -är ett livsstilsmagasin för alla. I dagens läge är Utskrifter störst inom genren i Sverige. Förutom reportage om livsstil finner du dagsaktuella händelser, nyheter, blogg och en nöjesredaktion.

Integritet & GDPR

För att läsa hela vår uppdaterad integritetspolicy kring den nya dataskyddsförordningen GDPR och hur vi hanterar dina uppgifter, klicka här.

 

Annonsering

För annons- och reklamfrågor vänligen kontakta oss här.

Utskrifter.nu –  A Media Company – All Right Reserved.