Hem » Hur länge är en katt dräktig?

Hur länge är en katt dräktig?

by utskrifter

Dräktighetstiden för en huskatt är ungefär 65 dygn. Hur länge en katt är dräktig varierar lite mellan katter och det är vanligt att man ser katter gå dräktiga mellan 62 och 68 dygn. Har det gått mer än 69 dygn kan det vara läge att rådfråga en veterinär för att veta om det är några problem med graviditeten. Svårigheten är dock oftast att veta precis när katten blev dräktig.

När blev katten dräktig?

Om man har en dräktig katt och vill veta när det är dags måste man alltså fundera ut när katten fick till det med sin hanliga vän. Det är inte helt lätt! Först och främst måste man kunna se när katten löper, alltså när honan är redo för att para sig. Det brukar man märka genom att katten jamar annorlunda, ibland nästan skriker. Dessutom brukar en löpande katt ändra andra beteenden som att den stryker sig mot möbler, rullar runt på golvet och kanske tappar aptit. 

Hur länge är en katt dräktig är alltså mycket en fråga om när löpte katten. Har man koll på det har man en fingervisning om dräktigheten. Katter löper ofta på våren, men inte alltid, och hos en del katter kan löpet ske när som helst på året. 

Några veckor efter parningen kommer några första tecken på dräktighet. Kattens spenar blir större och får en rödare färg. Dessutom kommer den dräktiga katten snart att gå upp i vikt, bli tjock och rund om magen. Ser man de här tecknen vet man att det snart är dags för fler katter. Det kan vara värt att ge kattmamman lite extra mat under dräktigheten, hon behöver äta för flera.

Hur många ungar får en katt?

Hur många ungar som kattmamman behöver äta för varierar en del. En katthona får ofta runt 3-4 ungar i en kull, men även om det är sällsynt får vissa katter enstaka ungar och det händer att katter får så många som 10 ungar i en kull. Många katter blir det, det gäller att förbereda sig! 

Hur länge är en katt dräktigt – knep för att veta säkert!

Vill man veta absolut säkert när det är dags för ens dräktiga katt kan man försöka kontrollera löpet. Håll katten inomhus och släpp bara ut den under en viss dag, då vet du säkert när den eventuellt har parat sig. När du har svar på frågan “hur länge är en katt dräktig” kan du räkna ut när det kommer kattungar.

Du kanske även gillar...

UTSKRIFER (500 × 150 px)

Utskrifter.nu -är ett livsstilsmagasin för alla. I dagens läge är Utskrifter störst inom genren i Sverige. Förutom reportage om livsstil finner du dagsaktuella händelser, nyheter, blogg och en nöjesredaktion.

Integritet & GDPR

För att läsa hela vår uppdaterad integritetspolicy kring den nya dataskyddsförordningen GDPR och hur vi hanterar dina uppgifter, klicka här.

 

Annonsering

För annons- och reklamfrågor vänligen kontakta oss här.

Utskrifter.nu –  A Media Company – All Right Reserved.