onsdag, april 17, 2024
Hem » Hur många gånger har Sverige vunnit Eurovision?

Hur många gånger har Sverige vunnit Eurovision?

by utskrifter

Sverige är stort i eurovisionsammanhang. Vi har deltagit med sångbidrag i tävlingen hela 61 gånger sedan 1958. Dessutom har svenska låtproducenter gjort eller hjälpt till med att producera andra länders bidrag ett otal antal gånger. Det är inte för inte som Sverige räknas som en gigant inom Eurovision Song Contest.

Vad är då svaret på frågan ”hur många gånger har Sverige vunnit Eurovision? Jo det är … (trumvirvel) … 6 gånger! Det enda land som vunnit fler gånger är Irland, med 7 vinster.

Vilka är Sveriges vinster i Eurovision?

  • 1974 vann ABBA med Waterloo
  • 1984 vann Herreys med Diggi-loo diggi-ley
  • 1991 vann Carola med Fångad av en stormvind
  • 1999 vann Charlotte Nilsson (senare gift Perelli) med Take me to your heaven
  • 2012 vann Loreen med Euphoria
  • 2015 vann Måns Zelmerlöw med Heroes

Har det alltid gått bra för Sverige?

Nej, det har funnits några riktigt dåliga schlagerbidrag från Sverige under åren. De allra värsta tillfällena var de två gånger som vi slutade sist i finalen i ESC. Båda gångerna hade vi startnummer 13, alltså det beryktade oturstalet:

  • 1963 fick Monica Zetterlund noll poäng för En gång i Stockholm 
  • 1977 fick Forbes 2 poäng för Beatles

Sedan systemet med semifinal infördes 2008 har Sverige dessutom missat en plats i finalen en gång. Det var 2010 då Anna Bergendahl åkte ut med This is my life.

Hur ser framtiden ut för Sverige i Eurovision Song Contest?

Frågan är om svaret kommer att se annorlunda ut om ett, tre eller fem år. När vi då ställer frågan ”hur många gånger har sverige vunnit eurovision?”, kommer svaret fortfarande att vara 6 gånger? 

Det är svårt att spå framtiden men magkänslan säger att Sveriges framgångssaga är över. På senare år har det blivit så mycket mer som inverkar – politik är bara en sådan sak. Vi hör kanske till de bästa på västerländsk schlager men kan vi hänga med i utvecklingen?

Du kanske även gillar...

UTSKRIFER (500 × 150 px)

Utskrifter.nu -är ett livsstilsmagasin för alla. I dagens läge är Utskrifter störst inom genren i Sverige. Förutom reportage om livsstil finner du dagsaktuella händelser, nyheter, blogg och en nöjesredaktion.

Integritet & GDPR

För att läsa hela vår uppdaterad integritetspolicy kring den nya dataskyddsförordningen GDPR och hur vi hanterar dina uppgifter, klicka här.

 

Annonsering

För annons- och reklamfrågor vänligen kontakta oss här.

Utskrifter.nu –  A Media Company – All Right Reserved.