onsdag, april 17, 2024
Hem » Hur många nollor har en miljard?

Hur många nollor har en miljard?

by utskrifter

En enkel fråga som har mer än ett rätt svar. Ett svar är nio. Ett annat är 9. Ett tredje att en miljard inte har några nollor alls. Det är ett ord med sju bokstäver. 

En miljard i tekniska sammanhang behöver inte heller några nollor. Det räcker med att säga giga, för att många ska tänka på minneskapaciteten på datorn – mätt i gigabyte, eller en miljard byte. 

Sedan har vi det här med själva ordet miljard. En inflyttad amerikan kan ha svårt att svara rätt på frågan: ”hur många nollor har en miljard?”. I den engelsktalande delen av världen är en miljard lika med “a billion”. För att komma runt språkförbistringen kan man skriva 10^9. Eller säga ettusen miljoner, som är lika med “one thousand millions”.

Men hur mycket är en miljon då? Alltså, hur många tusen är en miljon? Jo, det är ju tusen tusen. Tusan också, det ser konstigt ut. Vi tar det i siffror istället – en miljon är 1 000 000. 

Den ståtliga giraffen kan väga mer än en miljard milligram

Vad gäller miljarden så blir det genast mer intressant om man vet vad den beskriver. Girafferna vaggar stolt fram över den afrikanska savannen. Lite häftigt är det att de vuxna djuren väger mer än ett ton, eller en miljard milligram. Och som en illustration över frågan hur många nollor har en miljard: 1 000 000 000 milligram. 

Giraffen kan bli fem meter hög. Eller fem miljarder nanometer. Så kan de nå akaciornas gröna blad i trädens toppar. En annan fördel med längden är att de upptäcker fiender på långt håll. 

Tyvärr är girafferna hotade av människan. Trots att vi har flera svar på frågan ”hur många nollor har en miljard”, har giraffen minskat i antal fram till 2015. Men det finns hopp. Ökad kunskap och räddningsaktioner i flera afrikanska länder har gjort nytta. Enligt Giraffe Conservation Foundation fanns det mer än 117 000 individer i december 2021.

Miljarder i illegal världshandel

7 miljarder i siffror blir 7 000 000 000. Men det är långt ifrån tillräckligt för att beskriva hur mycket pengar som omsätts inom handeln med utrotningshotade djur. 50 000 000 000 kronor årligen är siffran för denna illegala världshandel. 

Så låt oss använda våra 1 00 000 000 000 (hundra miljarder i siffror) nervceller i våra hjärnor bättre! Lyssna på forskarna. Och försök inse att vi hör ihop även med de som är tre meter längre än vi. Då kan vi kanske undvika det sjätte massutdöendet.

Du kanske även gillar...

UTSKRIFER (500 × 150 px)

Utskrifter.nu -är ett livsstilsmagasin för alla. I dagens läge är Utskrifter störst inom genren i Sverige. Förutom reportage om livsstil finner du dagsaktuella händelser, nyheter, blogg och en nöjesredaktion.

Integritet & GDPR

För att läsa hela vår uppdaterad integritetspolicy kring den nya dataskyddsförordningen GDPR och hur vi hanterar dina uppgifter, klicka här.

 

Annonsering

För annons- och reklamfrågor vänligen kontakta oss här.

Utskrifter.nu –  A Media Company – All Right Reserved.